Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok területi szervezete

ÉVKÖZBENI MINIMÁLBÉR EMELÉS HATÁSA A DOLGOZÓI FIZETÉSEKRE

Tisztelt Kollégák!

A kormány kivételesen év közben megemelte a minimálbér és a kötelező szakmunkás bérminimum összegét. Tagjainkban felmerült a kérdés, hogy ez hogyan érinti a szakdolgozók jelenlegi bérezését. Ezzel kapcsolatban az alábbiakban Mart László adótanácsadó tájékoztatását továbbítjuk tagjaink felé.

Az eddigi szokásoktól eltérően, rendhagyó módon év közben megállapításra és kihirdetésre került az új, feltételezhetően (további módosításig, vagy új rendelet hiányában) a 2024. évben is érvényes minimálbér és szakmunkás bérminimum. Az új rendeletet december 1-jétől kell alkalmazni. Vállalkozó fogorvosok körében kérdésként merült fel, hogy a szakdolgozók bérezését a kihirdetett és a Magyar Közlöny 164. számában megjelent, a legkisebb kötelező munkabér (minimálbér) és bérminimum megállapításáról szóló 508/2023 (XI.20.) Korm. rendelet milyen mértékben érinti? Tekintettel arra, hogy a rendelet a legkisebb munkabér összegét írja elő, amelynél az egészségügyi szakdolgozói bértábla E oszlop első sorának legkisebb összege is magasabb, a munkáltató és munkavállaló eltérő megállapodásának, szerződésének hiányában a decemberi béreket semmilyen mértékben nem módosítja.

A rendeletet viszont alkalmazni kell a nem egészségügyi munkakörben foglalkoztatott személyek esetén, ahol a novemberi bérezés nem éri el a minimálbér, legalább középfokú iskolai végzettséget igénylő munkakör esetén a bérminimum összegét. Ha a munkaszerződésben rögzített munkabér a minimálbérnél, illetve a bérminimumnál magasabb, akkor a szerződésben rögzített összeget kell alkalmazni. Amennyiben a szerződésben rögzített munkabér kisebb, mint a december 1-jétől hatályba lépő új minimálbér vagy bérminimum, úgy a rendelet által bevezetett új minimálbérrel vagy bérminimummal kell számolni, melyet a kötelező levonásokat követően január 10-ig kell a dolgozónak kifizetni és a levont adókat és járulékokat 12-ig szükséges átutalni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére. Természetesen a dolgozók és szakdolgozók bérezését a törvényeken és rendeleteken kívül a munkáltató és a munkavállaló által kötött munkaszerződés is szabályozza, így konkrét kérdésre, csak a konkrét szerződések ismeretében kerülhet válasz. Jelen levél, mint adószakmai álláspont azt kívánja hangsúlyozni, hogy a minimálbér és garantál bérminimum eltérő megállapodás hiányában nem változtatja az egészségügyi szakdolgozói béreket, mert a kötelezően alkalmazandó bértábla sora magasabb összeg alkalmazását írja elő. Erre való tekintettel az "E" kategóriába tartozó szakdolgozói béremelési igény megalapozatlan.

Mart László
adótanácsadó
PM. ny. sz: 2118530

Minden jog fenntartva © 2024