Praxistámogatás - HIPA

Tisztelt Kollégák!

A MOK Fogorvosok TESZ felkérésére Mart László adótanácsadó az elmúlt napokban megjelent praxistámogatás HIPA vonatkozásában az alábbi tájékoztatást állította össze, melyet érdemes az abban foglaltak alapján minden érintettnek a könyvelőjével egyeztetni.  

 

Tisztelt Területi Ellátási Kötelezettséggel Rendelkező Fogorvosok!

A Kormány 428/2023 (IX.14.) megjelent rendelete alapján módosul az eddig megszokott bértámogatás rendszere. Tekintettel arra, hogy a bértámogatás nem szabadfelhasználású, azt csak és kizárólag a bérekre és azok közterheire lehetett felhasználni, nem képezte a helyi iparűzési adó alapját, mivel a helyi iparűzési adó megállapításának kiindulási pontja az árbevétel nem pedig az összes bevétel. A frissen megjelent rendelet normaszövegéből viszont a praxisok általános támogatása állapítható meg, hasonlóan az évekkel ezelőtti fix támogatási elemekhez, így ez szabad felhasználású, melynek okán a praxis árbevételét növelő tétel és így a helyi iparűzési adó alapjának megállapításakor is figyelembe kell venni.

Természetesen a helyi iparűzési adó alapjának megállapítását számos tényező, vállalkozási forma, választott adózási forma is befolyásolja, így továbbra is érdemes utána számolni, főképp közeledve a 2024-es évhez, hogy ki milyen adózási formával járna jobban. Azon praxisok, amelyeknek az árbevételhez és teljes bevételhez viszonyított legnagyobb kiadása továbbra is a személyi jellegű ráfordítások összege, akkor érdemes utána számolni, hogy a KIVA adónem hatálya alá történő áttérés kedvezőbb adózást biztosít-e a praxisnak? KIVA adóalanyok a helyi iparűzési adót egyszerűsített formában is megállapíthatják, ahol a helyi adó megállapításának nem kiindulópontja az árbevétel, hanem a KIVA szerint keletkezett adóalap 120 %-a.

Hamarosan zárjuk a szeptember hónapot, tehát négy gazdasági negyedév adatai állnak rendelkezésre, melynek alapján el lehet végezni azon adómegtérülési számításokat, hogy célszerű-e áttérni KIVA adónemre. A KIVA számtalan előnye mellett lehetnek némi kockázatok is, melyet csak a pontosan vezetett könyvelés adatai alapján lehet felelősségteljesen megítélni, ezért célszerű, hogy a praxisvezetők egyeztessenek könyvelőjükkel és az új rendelet fényében tervezzék a jövő évet! Természetesen az eddig bértámogatásként megkapott összegeket továbbra is egyéb bevétel 96-os főkönyvi számlák, míg a támogatás további elemeit 91-es főkönyvi számlákon célszerű könyvelni.

Mart László
adótanácsadó
Pm. ny. sz: 2118530A tájékoztatás - a gyorsabb és könnyebb elérhetőség érdekében - a MOK Fogorvosok Területi Szervezete facebook oldalán is megosztásra került. 
https://www.facebook.com/groups/2438740643056170/permalink/3472239293039628/

Csatlakozzon Ön tagjaink sorába!
2023-09-19 12:28