Szakdolgozói béremelésre vonatkozó adószakmai állásfoglalás

Tisztelt Kollégák!

A 2023 július 1-jétől az egészségügyi szakdolgozók besorolási bértáblája módosult és a fizetési osztályok emelkedtek. Sokszor merül fel a kérdés, hogy szükséges-e a munkaszerződés módosítása, illetve feltétlenül kötelező-e szakdolgozó munkabérét növelni?

A MOK Fogorvosok Területi Szervezete fogászati praxisokra specializálódott adótanácsadót kért fel, hogy adjon tájékoztatást tagjainknak és segítsen eligazodni a jogszabályok útvesztőjében, addig is amíg Dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár ígérete szerint a szakdolgozói bértámogatás fedezetét a praxisok megkapják.

Ezúton Mart László adótanácsadó tájékoztatását továbbítjuk tagjaink felé.

Mindemellett továbbra is fenntartjuk, hogy a joggyakorlat alapján Dr. Békássy Szabolcs korábban már szintén megosztott gondolatai is helytállóak:

"Nincs arról tudomásunk továbbra sem, hogy az egészségügyi alapellátásban dolgozó szakdolgozók 18%-os béremelésének fedezetéhez ne lenne meg kormányzati szándék, sőt több nyilvános fórumon megtörtént a közelmúltban ennek a bejelentése az egészségpolitikai döntéshozók részéről. Jelenlegi információnk szerint az ehhez szükséges források elkülönítésére is már sor került, a kifizetés technikai megvalósításához szükséges jogszabály módosítása pedig folyamatban van. Érthető, hogy sokakat aggodalommal töltött el, hogy a NEAK júliusi tablójában még nem látták ezeket a forrásokat, mindazonáltal ezek kifizetése akár visszamenőlegesen is meg fog történni. Arra kérlek Benneteket, hogy azon praxisok esetében, ahol a szakdolgozók bére nem érte el az „E” kategória szerinti mértéket, beszéljetek a könyvelőtökkel, hogy a források rendelkezésre állását követően utólagos kifizetésként számolják majd el a bérszámfejtés során, addig pedig a korábbi mértékű béreket fizessétek ki. Úgy gondolom, hogy a szakdolgozókat a 18%-os emelésről tájékoztatni tudjátok."


Kollegiális üdvözlettel

Dr. Linninger Mercedes
elnök

Kapcsolódó dokumentumok:
Adószakmai állásfoglalás - Mart László

2023-08-07 22:28