Ugrás a fő tartalomhoz Ugrás az elérhetőséghez

Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok területi szervezete

Tájékoztató az alapellátó fogorvosok részére

Tisztelt Kollégák!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2023. április 4-én részt vehettünk a Belügyminisztérium Egészségügyért felelős Államtitkársága által koordinált Alapellátási Munkacsoport Indikátor és Finanszírozási Bizottságának ülésén.

Szakmai egyeztetések eredményeképpen a háziorvos és házi gyermekorvos kollégák képviselői mellett a fogorvos szakma részéről hárman kaptak meghívást az egyeztetésre.

A hónap elején kézhez kapott finanszírozás ismeretében lehetőségünk nyílt az indikátor-rendszerrel kapcsolatos néhány fontos észrevételt tennünk:

-          javaslatot tettünk arra, hogy a finanszírozási rendszer vegye figyelembe a praxisok méretét, igazodjon az ellátandó lakosság számarányához

-          a kollégák visszajelzéseire támaszkodva ismertettük az indikátorok anomáliáit (pl. fogatlan páciensek megjelenése a rendelésen degradálja a 3. számú „fogkő eltávolítás” indikátor pontszámát stb…)

-          felhívtuk a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) képviselőinek figyelmét az indikátorok „túlérzékenységére”: kis számú hiba esetén is jelentős veszteség érheti a szolgáltatókat.

Felvetéseink kapcsán mind az Államtitkárság, mind pedig a NEAK képviselői egyetértettek abban, hogy az ismertetett problémás esetek további elemzést kívánnak, ezért lehetőséget kaptunk a NEAK-kal való közvetlen és kizárólag a fogorvos szakmát érintő egyeztetésre.

Tisztelt alapellátásban dolgozó Kollégák!

Szeretnénk az egyeztetés során a jelenlegi indikátorokkal kapcsolatban a lehető legtöbb alapellátó fogorvos véleményét képviselni, ezért kérjük Önöket, hogy juttassák el azokat az alábbi elérhetőségek egyikére 2023. április 11-ig.

Kollegiális Szakmai Vezetők elérhetőségei megtalálhatók:

https://alapellatas.okfo.gov.hu/terueleti-kollegialis-szakmai-vezeto/

vagy

a Fogorvosok Területi Szervezetének elérhetőségére: tagsagiforumftesz@gmail.com

Kollegiális üdvözlettel:

 

Prof. Dr. Hermann Péter 

Dr. Gszelmann Róbert

Dr. Linninger Mercedes

Egészségügyi Szakmai Kollégium
Fog- és Szájbetegségek Tagozata

Országos Fogorvos Kollegiális Szakmai Vezető

MOK
Fogorvosok Területi Szervezete

 Budapest, 2023. április 4.

Minden jog fenntartva © 2024