Szűrővizsgálatokkal kapcsolatos tájékoztatás_Dr. Karászi Zsolt

Tisztelt MOK FTESZ Elnökség!
Tisztelt Elnök Úr!
Tisztelt Kollégák!

Elnök Úrral folytatott mai telefonbeszélgetésünkre hivatkozva küldöm Dr. Nagy Ákos alelnök úr tárgykörben megjelölt tájékoztató levelére vonatkozó észrevételeimet.

Mint korábbi tájékoztató leveleimben írtam, a kollegiális szakmai vezetők a hivatkozott kormányrendelet hatályba lépését követően több alkalommal jelezték az OKFŐ Alapellátás-fejlesztési Igazgatósága felé észrevételeiket és aggályaikat a jogszabály rendelkezéseivel kapcsolatban.

Ez fokozottasn igaz az az iskola-ifjúsági fogászatok és a szakellátók problémájára is, hiszen a rendeléseken megjelent betegek életkori sajátosságaiból adódóan, amellett, hogy a bérkompenzáció lehetőségéből mind ez idáig kimaradtak, a kormányrendelet hatályba lépését követően a betegellátás korlátozásával még hátrányosabb helyzetbe kerültek a többi alapellátást végző szolgáltatóhoz képest.

Ugyancsak napi szinten jeleztük a szeptemberben újra induló teljesítményfinanszírozás kapcsán az iskolafogászati szűrővizsgálatokra vonatkozó tiltó rendelkezések mielőbbi feloldását.

Jelzéseink alapján az OKFŐ kezdeményezte a kormányrendelet módosítását, reményeink szerint a tervezhető fogászati ellátások végzésére vonatkozó kitételek kikerülnek az újonnan megjelenő jogszabályból.

Ugyancsak kértük és jeleztük Igazgató Úrnak az iskolafogászatok problémáját, kérésünket, észrevételeinket hivatalos formában továbbította az illetékesek felé.

A fentiek alapján bízunk benne, hogy a 469/2021. (VIII. 6.) Korm. rendelet az általunk kért módosításokkal kapcsolatban mihamarabb megjelenik, valamint az iskolafogászati szűrővizsgálatok végzésére vonatkozóan is egyértelmű állásfoglalást kapnak a kollégák a minisztérium részéről, és a tavaly novemberben erre vonatkozóan kiadott miniszteri utasítás visszavonásra kerül.

Kollegiális üdvözlettel:

Dr. Karászi Zsolt András
megyei fogorvosi kollegiális szakmai vezető, MOK FTESZ kapcsolattartó

Kapcsolódó dokumentumok:
Észrevétel dr. Nagy Ákos szűrővizsgálatokkal kapcsolatban küldött tájékoztatására vonatkozóan

2021-09-04 11:16