Szűrővizsgálatokkal kapcsolatos tájékoztatás

Tisztelt MOK FTESZ Elnökség!
Tisztelt Elnök Úr!
Tisztelt Kollégák!

A kollegiális szakmai vezetők az alábbi Tájékoztatást kapták az Alapellátás-fejlesztési Igazgatóságtól a 469/2021. (VIII. 6.) Korm. rendelet fogászati alkalmazásával kapcsolatban történő megkeresésükre vonatkozóan.

"

Tisztelt Szakmai Vezető Úr!

Szíves megkeresésük kapcsán tájékoztatom, hogy a 469/2021. (VIII. 6.) Kormányhatározat tekintetében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (továbbiakban: NNK) részéről jogértelmezést született annak érdekében, hogy az invazív beavatkozások tárgyköre pontosításra kerüljön.

Az NNK az alábbi jogértelmezést adta:

A tervezhető fogászati ellátások, a rehabilitációs ellátások, valamint a tervezhető invazív beavatkozások veszélyhelyzeti rendjéről szóló 469/2021. (VIII. 6.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) 2. § (3) bekezdése a következőkről rendelkezik.

„2.§ (3) A koronavírus ellen nem védett, tervezhető invazív beavatkozásra jelentkező személy esetében, ha az invazív beavatkozás kockázata - szakmai szempontból - elhanyagolható, a tervezett invazív beavatkozást végző szakorvos döntése alapján az (1) bekezdés b) pontja szerinti tesztek elvégzése nélkül a tervezett invazív beavatkozás végrehajtható.”

A Korm. rendelet 2.§ (3) bekezdés ennek értelmében a tervezhető invazív beavatkozásra vonatkozik, így amennyiben a fogászati ellátás az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV törvény 3. § m) pontja alapján invazív beavatkozást igényel (pl. előre tervezett fogimplantáció, tervezett foghúzás stb.), úgy a Korm. rendelet 2.§ (3) bekezdés vonatkozik rá is.

Amennyiben a tervezett fogászati ellátás nem invazív (pl. fogkőleszedés, fogfehérítés stb.) vagy a fogszakorvos döntése alapján az invazív beavatkozás kockázata szakmai szempontból elhanyagolható (pl. egyszerű fogtömés, fogszabályozás stb.), a kormányrendelet és annak 2.§ (3) bekezdése értelmében ezek a fogászati beavatkozások teszt nélkül is végrehajthatók.

Üdvözlettel:

Dr. Végvári Tamás
igazgató

"

Várjuk a fogászati szűrővizsgálatokra vonatkozó tiltó határozat feloldását is!

Kollegiális üdvözlettel:

Dr. Karászi Zsolt
megyei fogorvosi kollegiális szakmai vezető, MOK FTESZ kapcsolattartó
2021-09-02 16:30