Főoldal


 

A Magyar Kézilabda Szövetség ismét megkereste meg a Magyar Orvosi Kamarát, hogy saját eszközeivel szeretne köszönetet mondani a magyar egészségügyi dolgozóknak az elmúlt hónapok megfeszített, hősies munkájáért


 

Tisztelt Kollégák!

Az elmúlt hetekben számos telefonos megkeresés érkezett páciensektől a Fogorvosi Tagozat titkárságára azzal kapcsolatban, hogy elindult-e már az alapellátó fogászati ellátás.

A panaszokra általánosan jellemző volt, hogy az említett megyékben egyes településeken nem lehet a fogorvost elérni, legfeljebb fájdalomcsillapítót és „jó tanácsot” kap, hogy menjen az ügyeletre, vagy sürgős esetben beutalóval a szájsebészetre.

A betegek érdeklődnek, hogy hol tehetnek panaszt, pl. az illetékes önkormányzat jegyzőjénél, vagy a Kormányhivatalnál az illetékes Népegészségügyi Osztályon. Kötelességünk, hogy felhívjuk a kollegák figyelmét ezekre a betegpanaszokra.

A MOK FTESZ részére érkezett számos visszajelzés kapcsán, tisztelettel felhívjuk a figyelmet, hogy a hatályos eljárásrend és szabályozások alapján, a fogászati alapellátás 2020. május 4-től újra indult.

A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet és a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II. 25.) EüM rendelet módosításáról szóló 17/2020. (IV. 30.) EMMI rendelet 2. § b) pontja értelmében a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II. 25.) EüM rendelet 23. § (1) bekezdése – mely szerint a fogászati alap-és szakellátás keretében kizárólag sürgősségi ellátás nyújtására kerülhet sor - 2020. május 4-től hatályát vesztette.

Erről a tényről minden NEAK szerződött területi ellátási kötelezettséggel rendelkező praxist értesítést kapott (megjegyezzük, hogy a rendelet e tekintetben nem tesz különbséget NEAK-al szerződött vagy magánellátó között.)

COVID-19 ellátásrenddel kapcsolatos eljárásrendek, ezen belül a Szakmai Kollégium Fog- és Szájbetegségek Tagozatának ajánlása részletes iránymutatást adnak az ellátók számára, hogy az általános, egészségügyi veszélyhelyzetben fokozott infekciókontroll szabályainak betartása mellett, milyen egyéb – a pandémiás időszak sajátosságainak megfelelő – szempontok figyelembevételével lehet a betegellátást folytatni.
https://kollegium.aeek.hu/Dokumentumok/Index

Szíves tájékoztatásul, kollegiális üdvözlettel

Dr. Gerle János


 

Mekkora összeget kell bér formájában kifizetni az orvos számára a praxisban?

https://oali.aeek.hu/mekkora-osszeget-kell-ber-formajaban-kifizetni-az-orvos-szamara-a-praxisban/

Mekkora bért kell kifizetni az ápolónak vagy az asszisztensnek a háziorvosi és fogorvosi praxisokban?

https://oali.aeek.hu/mekkora-bert-kell-kifizetni-az-apolonak-vagy-az-asszisztensnek-a-haziorvosi-es-fogorvosi-praxisokban/


 

 

 

Tisztelt Kollégák!

Jó érzéssel teszem közzé dr. Szoboszlai István fogorvos kollega felhívási javaslatát. Őszintén örülnék annak, ha minél több fogorvos kollega gondolná úgy, hogy lehetőségei szerint kiveszi a részét a járványelleni küzdelemben a fogorvosi rendelőn kívül is.
„Legyen a jó példa ragadós.”

Kollegiális üdvözlettel

Dr. Gerle János

 

" Dr. Gerle János részére

Felhívási javaslat

Tisztelt Elnök Úr!

Azon javaslattal fordulok Önhöz, mint a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnökéhez, hogy tegyen közzé felhívást a magyar fogorvos társadalom egészéhez. Aki elég erőt és késztetést érez segíteni a fáradt orvoskollegáinkon, az önkéntesként csatlakozzon az oltóprogramhoz oltani a Covid-19 elleni vakcinákkal. Ezt én már megtettem az elmúlt hétvégén. Nagy meglepetéssel és örömmel fogadtak a Fejér Megyei Oktató Kórházban. Úgy vélem, a magyar fogorvos társadalom rendelkezik azzal a tudással és képességgel, amivel segíteni tud. 

A páciens kikérdezése, az injekció beadása kisebb eltérésekkel rutin feladat egy gyakorló fogorvos számára. Az esetleges súlyosabb rosszullétek ritkábbak a napi fogorvosi gyakorlatban, de a kórházi oltópontokon biztosított a kórházi háttér.

Bízva a kollégák szolidaritásában és jó érzésében segítségét előre is köszönöm."


 

 

Szíves tájékoztatásul jelezzük, hogy a Kamarának sajnos nincs az oltások intézése kapcsán eljárási kompetenciája.

Az országos tisztifőorvos nyilatkozata alapján valamennyi oltóponton és háziorvosi rendelőben soron kívül kell fogadni azokat az egészségügyi dolgozókat, akik eddig nem jutottak oltáshoz.

Amennyiben ez bármilyen akadályba ütközik, akkor javasoljuk, hogy ezt az érintettek az NNK részére feltétlen jelezzék.  


 

 
Előző Következő